Obamova kampaň vracia dar 200.000 USD od rodiny mexického magnáta na úteku

07.02.2012 Celý región

Washington 7. februára (TASR) - Kampaň za znovuzvolenie amerického prezidenta Baracka Obamu vracia dary vo výške viac ako 200.000 dolárov od rodiny magnáta podnikajúceho v oblasti kasín, ktorý je na úteku a úrady ho spájajú so závažným násilím a korupciou v Mexiku. Informovali o tom dnes predstavitelia Obamovej kampane.

\"Na kampaň venovalo peňažné dary vyše 1,3 milióna Američanov a my neustále preverujeme, či tieto príspevky nie sú problematické,\" uviedol hovorca Obamovej kampane Ben LaBolt v e-maile po tom, čo túto správu v pondelok večer zverejnil denník New York Times.

Bratia Carlos a Alberto Rojasovci Cardonovci, ktorí žijú a pracujú v Chicagu, začali vlani na jeseň zbierať peniaze na Obamovu kampaň a pre Demokratický národný výbor (DNC), orgán Demokratickej strany. Uviedli to noviny New York Times a dodali, že ani jeden z bratov v minulosti nikdy nevenoval peniaze na politické účely.

Ich brat Juan Rojas Cardona, známy aj ako Pepe Cardona, bol v roku 1994 prepustený z väzby v Iowe na kauciu a zmizol. V USA sa tak vyhýba spravodlivosti, pričom je obvinený z drogových trestných činov a sprenevery, dodal denník New York Times. Magnát navyše žiada milosť od guvernéra amerického štátu Iowa, a to prostredníctvom demokratického politika z Iowy.
 

Vyberte región